PRAWDA O STARZENIU WIN JEST TAKA, ŻE JEST TO DZIEDZINA NIEZNANA, NIEZBADANA, SŁABO ZROZUMIANA I TRUDNO PRZEWIDYWALNA.
(Zema Long, producent win z Kalifornii)

DOBÓR WIN



Optymalny czas przechowywania wina zależy od kilku podstawowych czynników, a mianowicie:

• rocznik,
• winnica (działka)
• szczep winorośli,
• zastosowana technologia zbiorów i winifikacji ,
• sposób dojrzewania stosowany przez producenta,
• warunki transportu i przechowywania u dystrybutora


NASZA RADA

Mitem jest powiedzenie, że wino im starsze tym lepsze. W rzeczywistości większość wytwarzanych dzisiaj win powinno zostać spożyte zaraz po wyprodukowaniu lub w przeciągu pierwszych dwóch lat swego życia. Sporo win nieźle wytrzymuje próbę czasu i nadaje się do picia po pięciu czy dziesięciu latach od wyprodukowania, ale niewiele z nich naprawdę zyskuje w procesie dojrzewania. Większość win jest zdecydowanie lepsza w młodości niż po kilku czy kilkunastu latach przebywania w butelce.