
Pod kątem prawidłowej organizacji piwniczki, należy sensownie rozplanować rozmieszczenie samych butelek. Poszczególne wina należy ułożyć tak, aby uniknąć przekładania z miejsca na miejsce, oraz by niepotrzebnie nie ruszać tych, które z góry wiadomo, iż wymagają wielu lat do osiągnięcia pełni dojrzałości. Wina takie należy umieszczać w miejscu najbardziej spokojnym i odległym.
Logika podziału na grupy win może być na przykład następująca:
• według rodzaju (czerwone, białe, różowe, musujące),
• według kraju lub regionu pochodzenia,
• według producenta,
• według aktualnego stanu zapasów,
• według wartości,
• według daty zakupu
NASZA RADA
Właściwą identyfikację zapewnią przywieszki na wina z wymienionymi kategoriami, umieszczane przy poszczególnych grupach.
Sensownym jest podzielenie miejsca składowania wina na strefę dla win, które zostaną spożyte w przeciągu do 6-u miesięcy i na część przeznaczoną dla tych win, które zamierzamy przechowywać dłużej.
Butelki, jak już wspominaliśmy, powinny leżakować zawsze w pozycji poziomej, aby korek był lekko zanurzony. Co jakiś czas należy sprawdzić, czy butelki nie przeciekają.