MENU
1. PRZESŁANIE
2. ABECADŁO
3. LICHO NIE ŚPI
4. TROCHĘ TEORII
5. WYMAGANIA
6. KLIMATYZACJA
7. TEMPERATURA
8. WILGOTNOŚĆ
9. ŚWIATŁO
10. TYLKO SPOKÓJ
11. WENTYLACJA
12. JAK WYPOSAŻYĆ PIWNICZKĘ
13. ORGANIZACJA
14. DZIENNIK PIWNICZNY
15. DOBÓR WIN
16. WINA O WYSOKIM POTENCJALE STARZENIA
17. JAK ZBUDOWAĆ KOLEKCJĘ WIN
18. JAKIMI WINAMI ZAPEŁNIAĆ PIWNICZKĘ
19. JAK TO ROBIĄ INNI
20. PIWNICZKA W OGRODZIE
Nasza strona "komercyjna": VINIS®, piwnice na wina
PRAWDA O STARZENIU WIN JEST TAKA, ŻE JEST TO DZIEDZINA NIEZNANA, NIEZBADANA, SŁABO ZROZUMIANA I TRUDNO PRZEWIDYWALNA.
(Zema Long, producent win z Kalifornii)
ORGANIZACJA
Pod kątem prawidłowej organizacji piwniczki, należy sensownie rozplanować rozmieszczenie samych butelek. Poszczególne wina należy ułożyć tak, aby uniknąć przekładania z miejsca na miejsce, oraz by niepotrzebnie nie ruszać tych, które z góry wiadomo, iż wymagają wielu lat do osiągnięcia pełni dojrzałości. Wina takie należy umieszczać w miejscu najbardziej spokojnym i odległym.
Logika podziału na grupy win może być na przykład następująca:
• według rodzaju (czerwone, białe, różowe, musujące),
• według kraju lub regionu pochodzenia,
• według producenta,
• według aktualnego stanu zapasów,
• według wartości,
• według daty zakupu
NASZA RADA
Właściwą identyfikację zapewnią przywieszki na wina z wymienionymi kategoriami, umieszczane przy poszczególnych grupach.
Sensownym jest podzielenie miejsca składowania wina na strefę dla win, które zostaną spożyte w przeciągu do 6-u miesięcy i na część przeznaczoną dla tych win, które zamierzamy przechowywać dłużej.
Butelki, jak już wspominaliśmy, powinny leżakować zawsze w pozycji poziomej, aby korek był lekko zanurzony. Co jakiś czas należy sprawdzić, czy butelki nie przeciekają.