PRAWDA O STARZENIU WIN JEST TAKA, ŻE JEST TO DZIEDZINA NIEZNANA, NIEZBADANA, SŁABO ZROZUMIANA I TRUDNO PRZEWIDYWALNA.
(Zema Long, producent win z Kalifornii)

ORGANIZACJA



Pod kątem prawidłowej organizacji piwniczki, należy sensownie rozplanować rozmieszczenie samych butelek. Poszczególne wina należy ułożyć tak, aby uniknąć przekładania z miejsca na miejsce, oraz by niepotrzebnie nie ruszać tych, które z góry wiadomo, iż wymagają wielu lat do osiągnięcia pełni dojrzałości. Wina takie należy umieszczać w miejscu najbardziej spokojnym i odległym.

Logika podziału na grupy win może być na przykład następująca:

• według rodzaju (czerwone, białe, różowe, musujące),
• według kraju lub regionu pochodzenia,
• według producenta,
• według aktualnego stanu zapasów,
• według wartości,
• według daty zakupu

NASZA RADA

Właściwą identyfikację zapewnią przywieszki na wina z wymienionymi kategoriami, umieszczane przy poszczególnych grupach.

Sensownym jest podzielenie miejsca składowania wina na strefę dla win, które zostaną spożyte w przeciągu do 6-u miesięcy i na część przeznaczoną dla tych win, które zamierzamy przechowywać dłużej.

Butelki, jak już wspominaliśmy, powinny leżakować zawsze w pozycji poziomej, aby korek był lekko zanurzony. Co jakiś czas należy sprawdzić, czy butelki nie przeciekają.