PRAWDA O STARZENIU WIN JEST TAKA, ŻE JEST TO DZIEDZINA NIEZNANA, NIEZBADANA, SŁABO ZROZUMIANA I TRUDNO PRZEWIDYWALNA.
(Zema Long, producent win z Kalifornii)

DZIENNIK PIWNICZNY



Od momentu pierwszych zakupów, znacznego znaczenia nabiera usystematyzowanie kolekcji. Warto ją uporządkować na kilka sposobów i prowadzić skrupulatne notatki z zakupów win dla prawidłowej i przejrzystej archiwizacji.

Najbardziej przydatne będą grupy win klasyfikowane w następujących kategoriach:

• kraj,
• apelacja lub region,
• nazwa,
• producent,
• rocznik,
• rodzaj,
• posiadana ilość,
• wartość,
• data i źródło zakupu,
• najkorzystniejszy termin do wypicia


Kolejne kategorie będą się powiększać zgodnie z naszymi zapotrzebowaniami i zakupami następnych kolekcji. Bez względu jednak na ich rozwój, systematyka ta ma pomóc w podejmowaniu ewentualnych decyzji co do degustacji poszczególnych win, a także strategii planowanych zakupów w perspektywie następnych lat.

NASZA RADA


Dziennik Piwniczny (franc: Livre de Cave) skutecznie zabezpiecza przed zbyt długim przechowywaniem, odnotowując ewolucję każdego wina obserwowaną w trakcie otwierania kolejnych butelek z danej partii. Zbyt długie leżakowanie, częściej prowadzi do rozczarowań niż do satysfakcji, dlatego warto pamiętać o złotej zasadzie, że:

lepiej wypić wino za wcześnie, niż za późno


Dziennik Piwniczny po kilku latach skrupulatnego prowadzenia jest niczym najbardziej fascynujący pamiętnik; jest on tak samo nieodzowny w prawidłowo zarządzanej i prowadzonej piwniczce jak półki na butelki z winem.