PRAWDA O STARZENIU WIN JEST TAKA, ŻE JEST TO DZIEDZINA NIEZNANA, NIEZBADANA, SŁABO ZROZUMIANA I TRUDNO PRZEWIDYWALNA. (Zema Long, producent win z Kalifornii)
ABECADŁO
SIEDEM PRZYKAZAŃ
1. Ciemno, ciemno i jeszcze raz ciemno…
2. Wielkie wina, podobnie jak wielkie pieniądze, kochają ciszę i spokój
3. Podłoga: żwir zmieszany z piaskiem na klepisku
4. Temperatura i wilgotność: stałe i stabilne
5. Obce zapachy: brak
6. Przeciągi: brak
7. Wstrząsy i/lub wibracje: brak
PRZECHOWYWANIE WIN
Rozrȯźnia się dwa rodzaje piwnic na wina. Pasywne i aktywne. Piwnice pasywne (podziemne) zapewniają stałą tak temperaturę otoczenia, jak i wilgotność na stałym poziomie. O ile piwniczka zapewnia wilgotność na stosownym poziomie (60-70%), wahania temperatury w ciągu 12-u miesięcy nie są większe jak 6°C, to wystarczy ustawić odpowiednie pȯłki do leżakowania win, i piwnica na wina jest gotowa ! Piwnice aktywne z kolei (przewaźnie na powierzchni ziemi lub nie spełniające podstawowych warunkȯw zachowania stałej temperatury i wilgotności) wymagają stałej regulacji warunkȯw otoczenia. Innymi słowy pełnej i skutecznej izolacji (wszystkie ściany, sufit, otwory etc), barier paroszczelności, a także specjalnego klimatyzatora z przeznaczeniemdopiwnic na wina (zwykłe, domowe klimatyzatory, nie są dostatecznie wydajne). Chłodnie na wina: o ile jesteś początkującym entuzjastą kolekcjonowania win, a jednocześnie Twȯj budźet nie pozwalana zbudowanie i wyposaźenie rzetelnej piwniczki na wina, najlepszą alternatywą jest zakup odpowiedniej szafy chłodniczej na wina. Urządzenia te, w swoim profesjonanlym wykonaniu, zapewniają bowiem warunki idealnie zbliżone do warunkȯw panujących w pasywnej piwnicy na wina.
JEDNA RADA UNIWERSALNA Wino, które zakupiłeś / zakupiłaś tylko wówczas będzie nabierało wartości, o ile będzie przechowywane w odpowiedni sposób.