MENU
1. PRZESŁANIE
2. ABECADŁO
3. LICHO NIE ŚPI
4. TROCHĘ TEORII
5. WYMAGANIA
6. KLIMATYZACJA
7. TEMPERATURA
8. WILGOTNOŚĆ
9. ŚWIATŁO
10. TYLKO SPOKÓJ
11. WENTYLACJA
12. JAK WYPOSAŻYĆ PIWNICZKĘ
13. ORGANIZACJA
14. DZIENNIK PIWNICZNY
15. DOBÓR WIN
16. WINA O WYSOKIM POTENCJALE STARZENIA
17. JAK ZBUDOWAĆ KOLEKCJĘ WIN
18. JAKIMI WINAMI ZAPEŁNIAĆ PIWNICZKĘ
19. JAK TO ROBIĄ INNI
20. PIWNICZKA W OGRODZIE
Nasza strona "komercyjna": VINIS®, piwnice na wina
PRAWDA O STARZENIU WIN JEST TAKA, ŻE JEST TO DZIEDZINA NIEZNANA, NIEZBADANA, SŁABO ZROZUMIANA I TRUDNO PRZEWIDYWALNA.
(Zema Long, producent win z Kalifornii)
WENTYLACJA
Pożądana jest kontrola cyrkulacji powietrza, należy w maksymalnym stopniu ograniczyć przewiewy [przeciągi], warto też zamontować wentylatory, wprowadzające zewnętrzne powietrze. Przeciągi powodują wysychanie korków (korków, ale nie zakrętek).
Lokalizacja piwniczki powinna być tak dobrana, aby zapewnić do niej stały dopływ świeżego powietrza. Zapobiegnie to gromadzeniu się przykrych zapachów oraz pleśni. Dodatkowo, warto pamiętać, iż wino przez cały czas „żyje” w butelce i reaguje na otaczające je środowisko, oddychając przez korek.
Zapewnienie odpowiedniej wentylacji w piwniczce zapobiegnie więc absorpcji niepożądanych zapachów.
NASZA RADA
Wino bardzo szybko chłonie wszelkie zapachy z zewnątrz, dlatego nie należy w pobliżu piwnicy win przechowywać jakichkolwiek produktów o agresywnych zapachach np. chemikaliów (benzyna, lakiery, farby itp.)
W maksymalnym stopniu należy ograniczać możliwość przenikania zapachów “kuchennych” typu bigos, przypalona zupa czy psująca się cebula, a nawet owoce.
Z tych również powodów, Twoja piwniczka pod żadnym pozorem nie powinna być zlokalizowana w pobliżu miejsca garażowania samochodu (spaliny !)